Informatieavond Roparun

De Roparun, een hardloopwedstrijd voor het goede doel. Iedereen heeft er wel eens van gehoord. Maar wat is de Roparun eigenlijk. Wat moet je ervoor doen en laten, maar vooral waar is het de Roparun om te doen.

Veel informatie over de Roparun is te vinden op internet. Maar een Roparun, vertelt en uitgebeeld door echte Roparunners spreekt toch veel meer aan. Daarom organiseerde de Stichting Haegsche Ooievaarrunners – team 105 van de Roparun – een informatiebijeenkomst.

De Roparun is één van de grootste estafettelopen ter wereld. In een paar dagen wordt een afstand van 520 km afgelegd van Parijs of Hamburg naar Rotterdam. Het doel is om geld op te halen voor mensen met kanker in de laatste fase van hun leven. Een sportieve prestatie onder het moto “Leven toevoegen aan de dagen, waar geen dagen meer kunnen worden toegevoegd aan het leven”.

Een Roparunteam bestaat uit ongeveer 24 mensen, waarvan 8 lopers die elk ongeveer 65 km afleggen. Ze worden daarbij begeleid door fietsers, chauffeurs van campers, auto’s en busje, masseurs, cateringdames en niet te vergeten…de teamcaptain.

 

Aan het woord is teamcaptain van het Roparunteam 105 Jos de Graaf. Hij vertelt alle activiteiten voor, tijdens en na de Roparun. Zoals het samenstellen van een goed team en het organiseren van trainingen (’s avonds en ’s nachts). Tijdens de loop moet iedereen op tijd eten, drinken en rusten en vervolgens weer op tijd klaar staat om te lopen, fietsen en rijden. Een echt teamleider mag nooit in paniek raken of boos worden. Behalve als de hesjes met de lichtjes niet te vinden zijn en iedereen toch verplicht is deze aan te hebben tussen 20.00 en 08.00 uur.

De lopers zijn het middelpunt van het team. Zij moeten het zware werk doen. Hardloper Gerwin loopt op de loopband en vertelt hoe hij de 2 dagen en nachten van de Roparun ervaart. Het is een aaneenschakeling van lopen, drinken, massage, eten, slapen en vervolgens weer lopen etc. Het schema van de teamcaptain geeft aan wanneer je wat moet doen en laten. Er is nog net geen schema voor toiletbezoek. Tijdens het hardlopen van lange afstanden liggen je darmen vaak plat. Een toilet langs de looproute wordt door de lopers niet echt veel gebruikt (wel door de rest van het team). Tijdens de rustmomenten komen je darmen juist in actie. Dit jaar was er voor het eerst een toilettent met –stoel. Eindelijk een plek waar je in redelijke privacy je eigen ding kunt komen. Ideaal, behalve als de tent in de blakerende zon midden in het weiland bij een temperatuur van 30 graden staat. Binnen in de tent voelt het aan als een stoomcabine.

 

Moeilijke, pijnlijke momenten zijn snel vergeten als je weet voor welk mooi doel je het doet. Liggend op de massagetafel vertelt hardloper John over wat er gedaan wordt met het geld dat door de Roparun wordt opgehaald. Zoals hoofdhuidkoelers, een lift in een inloophuis voor kanker of laptops voor kinderen die zo tijdens hun behandeling contact kunnen houden met hun klasgenoten.

Voor het inzamelen van geld worden veel activiteiten door de PR en communicatiecommissie georganiseerd. Alle teamleden doen hieraan mee. In samenwerking met sportschool Westvliet en de winkeliersvereniging wordt gecollecteerd in de winkelgebieden Frederik Hendriklaan en Leidschenhage. Om de collecte te ondersteunen lopen de hardlopers op een loopband en krijgen kinderen een ballon. Een galeriehouder stelt zijn galerie gratis ter beschikking voor een wijnproeverij. Van de opbrengst uit de verkoop van wijnen gaat een groot deel naar de Roparun. Het Roparun-diner vindt plaats in een restaurant dat gratis de locatie, de kok en bediening ter beschikking stelt. En zo zijn er nog veel meer activiteiten. Daarnaast is elk teamlid verplicht om minimaal 100 loten te kopen en te verkopen aan familie, collega’s, kennissen, vrienden etc.

In totaal is er dit jaar bijna € 30.000,00 opgehaald. Dit bedrag willen we in 2013 graag weer evenaren of zelfs overtreffen. Sponsors en donateurs zijn daarom van harte welkom.

IMG_3760