Teamlid Mirjam Graat schrijft boek over borstkanker

Bron: Het krantje woensdag 25 mei 2016
Foto Mirjam

 

 

 

 

 

Leidschendam – Op 32-jarige leeftijd komt Roparunner Mirjam Graat (nu 36) erachter dat ze borstkanker heeft. Haar grote liefde hardlopen wil ze absoluut niet opgeven en ze gaat de strijd aan. Alles schrijft ze op in haar boek Mijn kankermarathon, dat ze onlangs presenteerde in MCH Antoniushove.

Door Naomi Defoer

Ruim 100 man is aanwezig op de eerste etage van het MCH Antoniushove in Leidschendam.
Mirjam loopt een rondje en bedankt veel mensen persoonlijk voor hun komst. Ze ziet er netjes uit in haar zwarte rokje, witte bloes en grijze colbert en ze straalt van oor tot oor. Achter het podium hangen rugnummers van alle hardloopwedstrijden waar ze aan mee heeft gedaan. Dit jaar deed ze voor de vierde keer mee aan de Roparun, een estafetteloop in teamverband van Parijs en Hamburg naar Rotterdam, waarmee geld opgehaald wordt voor mensen met kanker. Na een klein kwartier neemt Mirjam plaats op het podium. Ze bedankt een aantal mensen in het bijzonder. Zo ook de arts die “haar voorgevel heeft getransformeerd tot het Nederlandse landschap”. De hele zaal ligt dubbel. Ze is niet alleen een onwijs sterke vrouw, maar heeft ook de nodige humor en zelfspot.

Dan legt ze de titel van het boek uit. “Mijn: omdat iedereen kanker op zijn eigen manier ervaart en beleeft”, vertelt Mirjam. “En kankermarathon, omdat ik zo van hardlopen houd.” Dan springen de tranen haar in de ogen. “In 2012 kwam ik hier voor het eerst en nu sta ik opnieuw tussen deze muren.” Zelf is Mirjam tijdens de behandelingen ook begonnen bij het MCH als leerling-verpleegkundige en ze is een grote inspirator op de afdeling. Zo vertelt praktijkbegeleider Noor dat Mirjam altijd levendige ideeën had zoals: ‘the fruitchallenge’ om ziekteverzuim te verlagen, positieve kaartjes maken en omdenken. Ze is een geliefd en positief mens, dat blijkt wel. Dan leest Noor een stuk voor uit het boek. Het gaat over de manier waarop Sanne, de zus van Mirjam, haar kinderen vertelde dat Mirjam ziek is:”Janna, weet jij nog dat jij een bobbel was in mama’s buik? Jij was een hele lieve bobbel. Tante Mirjam heeft nu ook twee bobbeltjes, maar die zijn niet lief. Een knappe dokter gaat de bobbels weghalen, maar daarna moet tante Mirjam nog naar het ziekenhuis voor pilletjes en medicijntjes.”

Na Noor, spreekt chirurg Van der Sijp nog een woordje. In zijn leven zijn er maar een paar patiënten die hem zijn bijgebleven en daar is Mirjam er een van. “Bij jou is het glas in plaats van halfleeg, halfvol. Jij bent een van de personen die de aarde verbetert.” Je kunt zien dat het haar raakt. Aan het einde reikt Mirjam het eerste boek uit aan haar moeder Inkie, die veel voor haar betekent. “Ik heb geen kinderen, maar een kat. En als die al een keer overgeeft, dan breek ik al van binnen. En mijn moeder had een dochter met kanker die niet in bed wilde liggen.”

‘Mijn kankermarathon’ is voor €17,50 te bestellen bij elke online boekwinkel of via www.mijnboekenroute.nl.